Συνέντευξη στη Θεοφανία Μίγκου που φιλοξενούν σήμερα, Σάββατο10 Απριλίου 2021, τα "ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ".
1. Συμπληρώθηκαν 20 μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. που σας βρήκε να κατέχετε βουλευτική θέση μετά την ψήφο του λαού της Φθιώτιδας. Πώς βιώνετε την εμπειρία σας ως πρωτοεκλεγείς βουλευτής; Ποιες οι εντυπώσεις σας από την νομοθετική διαδικασία και τη γενικότερη λειτουργία του κοινοβουλίου; Ποια η καθημερινότητα αυτών των μηνών;
Η καθημερινότητά μου περιγράφεται απόλυτα με τρεις λέξεις: απαιτητική, δύσκολη και ενδιαφέρουσα! Όταν ορκίστηκα Βουλευτής δεν περίμενα κάτι λιγότερο για να είμαι ειλικρινής και η πραγματικότητα απλώς το επιβεβαίωσε!
Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο διάστημα δυστυχώς, κυριάρχησε και κυριαρχεί, το ζήτημα της πανδημίας και οι επιπτώσεις της στην καθημερινότητά μας. Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση που έφερε τα πάνω κάτω στην υγεία, την οικονομία, τη κοινωνία, στις ίδιες τις ζωές μας.
Από τη μία πλευρά είχαμε την πανδημία και από την άλλη, δύσκολα και χρονίζοντα θέματα σε πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, για τα οποία έπρεπε να αναλάβουμε άμεσες και στοχευμένες πρωτοβουλίες. Παρά τις εγγενείς δυσκολίες, εργαζόμενοι αδιάκοπα σε καθημερινή βάση, πρέπει να πω ότι κατορθώσαμε να διαχειριστούμε την πανδημική κρίση σε ικανοποιητικά επίπεδα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τη διεθνή εικόνα της χώρας μας, αλλά και από τα στατιστικά μας, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε σε τολμηρές, όσο και απαραίτητες, μεταρρυθμίσεις εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας και μένοντας πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
Δεν υιοθετώ σε καμία περίπτωση ότι όλα έχουν γίνει τέλεια, όμως έχουν γίνει σίγουρα πολλά βήματα προόδου σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα και όντας ο ίδιος μικρός επαγγελματίας, προσπαθώ να σταθώ δίπλα στους συναδέλφους μου, να τους στηρίξω, και να μεταφέρω στην κυβέρνηση τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Σε προσωπικό επίπεδο, θα έλεγα πως μου έλειψε σε πολύ μεγάλο βαθμό, η καθημερινή δια ζώσης επαφή με τους συμπολίτες μου. Αυτή, η απευθείας συζήτηση με τον πολίτη, είναι που μου δίνει ζωή, σε σχέση με την ενασχόλησή μου με τα κοινά και η αλήθεια είναι πως μου έχει λείψει πολύ.
2. Μιλώντας για την πανδημία, που πλήττει τη χώρα σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο, εδώ και ένα χρόνο περίπου, πως σχολιάζετε την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για κακή διαχείριση της πανδημίας;
Θα σας θέσω τα αριθμητικά δεδομένα και όχι με την προσωπική μου άποψη, γιατί θεωρώ πώς αποτυπώνουν με ακρίβεια την εικόνα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σε είκοσι μόλις μήνες και μάλιστα υπό την πίεση της Covid-19.
Έχουν γίνει πάνω από 10.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, εκ των οποίων οι 1.717 είναι ιατροί, 5.532 νοσηλευτές και πάνω από 3.000 παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό. Ταυτόχρονα, αυξήσαμε τις Μ.Ε.Θ. του Δημοσίου από 557 που παραλάβαμε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε 1.186 και δημιουργήσαμε 500 κινητές μονάδες υγείας. Μαζί με ιδιωτικές, οι ΜΕΘ πλέον ξεπερνούν τις 1.450. Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό, η επιχείρηση "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" εξελίσσεται πολύ καλά.
Μέχρι τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 2.100.000 εμβολιασμοί και η προσέλευση των πολιτών στα 1.042 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας, αγγίζει το 97%. Εντός του Απριλίου, αναμένουμε 1.600.000 εμβόλια και οι ταχύτητες του εμβολιασμού θα αυξηθούν κατά πολύ. Αντίστοιχα, στη Φθιώτιδα, έχουν γίνει πάνω από 23.500 εμβολιασμοί, με 7.000 συμπατριώτες μας να έχουν κάνει και τις 2 δόσεις.
Οι αριθμοί δε λένε ψέματα.
Σεβόμενοι πρώτα και πάνω απ' όλα, την υπεράνθρωπη προσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού μας εδώ και ένα χρόνο, τις θυσίες των συμπολιτών μας για την προστασία της δημόσιας υγείας, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στο δημόσιο λόγο.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς οι πολιτικοί πρέπει να αντιληφθούμε πως η υγειονομική κρίση δεν είναι πεδίο αντιπολίτευσης, ούτε βέβαια και αντικείμενο πολιτικής αξιοποίησης για πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη. Οι πολίτες απαιτούν μεγαλύτερη σοβαρότητα.
3. Οι επαφές σας με αυτοδιοικητικούς, φορείς, συλλόγους, πολίτες είναι σχεδόν καθημερινές. Η Φθιώτιδα χρειάζεται στήριξη σε διάφορα επίπεδα, και με την ενεργή σας στάση, το δείχνετε έμπρακτα. Με το τοπίο που έχει σήμερα διαμορφωθεί, κρίνετε ότι υπάρχει το περιθώριο για τη στήριξή της; Σε μια εποχή που «όλα τα σκιάζει και τα πλακώνει» ο κορωνοϊός, πόσο περιθώριο υπάρχει για τον πολιτικό λόγο και την πολιτική δράση; Σας προβληματίζει το γεγονός πως όλα – ή πάρα πολλά – δείχνουν να έχουν «παγώσει» λόγω της υγειονομικής κρίσης;
Η Φθιώτιδα έχει πολυάριθμα συγκριτικά πλεονεκτήματα και σπουδαίες προοπτικές ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στην ενέργεια. Χρόνια τώρα τις ακούμε, τις συζητάμε, μα ήρθε η ώρα να περάσουμε σε απτές πράξεις που θα βάλουν το νομό σε ρυθμούς ανάπτυξης. Καθημερινά, όπως είπατε, συνομιλώ και συνεργάζομαι με αυτοδιοικητικούς, επαγγελματίες, πολίτες και φυσικά με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία, προς αυτή την κατεύθυνση.
Φυσικά και υπάρχουν τα περιθώρια, οι δυνατότητες και φυσικά το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, για να στηρίξουν τη Φθιώτιδα και να ανεβάσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης. Απαιτείται σωστός προγραμματισμός και έγκαιρη προετοιμασία, ώστε η Φθιώτιδα να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες απορρόφησης κονδυλίων από τους πόρους των 72 δις ευρώ, που η Ελληνική Κυβέρνηση εξασφάλισε μέσα από το νέο και ενισχυμένο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
Γι' αυτό και εστιάζω ιδιαίτερα στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών. Για να είμαστε έτοιμοι να αντλήσουμε πόρους και να υλοποιήσουμε τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Ιδιαίτερα για την Αυτοδιοίκηση, έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όλες τις διαθέσιμες εθνικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Στον αγροτικό τομέα, το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης απαιτεί σκληρή δουλειά, ώστε να ωριμάσουν έγκαιρα και να ενταχθούν έργα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής που είναι ζωτικής σημασίας για τους αγρότες μας. Χρειάζονται ταχύτερες παρεμβάσεις από δω και στο εξής για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και για την επίλυση όλων των ζητημάτων που καθυστερούν την επαναλειτουργία και αναβάθμιση της πολύπαθης Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας.
Δεν υποστηρίζω ότι η αλλαγή σελίδας, η οποία ήδη επιχειρείται από όλους μας, είναι εύκολη. Είναι όμως σίγουρα επιτακτική και καθόλα εφικτή.
4. Οι επιχειρηματίες ζητούν επιπλέον μέτρα και ουσιαστικά χρηματοδοτικά εργαλεία, οι εργαζόμενοι θέλουν δουλειά, ενώ η κατάσταση είναι κρίσιμη εξαιτίας και των κρουσμάτων που κάνουν την εμφάνιση τους στη χώρα. Πως πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη μέρα για τις επιχειρήσεις στη Φθιώτιδα και στη χώρα;
Η υγειονομική κρίση προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί, ισχυρές πιέσεις στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας. Επιστρέψτε μου, επικαλούμενος την επαγγελματική μου ιδιότητα, να σας πω πως, όσοι επιχειρούμε αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε εδώ και ένα χρόνο, μία πολύ δύσκολη κατάσταση χωρίς προηγούμενο, η οποία μας βρήκε ακριβώς τη στιγμή που «βγάζαμε το κεφάλι μας απ΄ το νερό». Και μάλιστα, μετά από μια δεκαετή κρίση - συνέπεια των μνημονίων, την πιο δύσκολη που περάσαμε ποτέ.
Γνωρίζω από πρώτο χέρι, τι σημαίνει άγχος για πληρωμές, επιταγές, μισθοδοσία προσωπικού, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές.
Γι΄ αυτό και θα σας πω με πάσα ειλικρίνεια ότι τα μέτρα στήριξης δεν μπορούν εκ των πραγμάτων, να σηκώσουν το σύνολο των υποχρεώσεων χιλιάδων επιχειρήσεων που πλήττονται σφοδρά από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Παρόλα αυτά, ήδη από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας, έως και αυτή τη στιγμή, η Κυβέρνηση χτίζει με δυναμικά μέτρα το τοίχος προστασίας των επιχειρήσεων.
Μέτρα που θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί, ακόμα και με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, τα οποίο και ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα με το λιανεμπόριο να ανεβάζει ξανά ρολά.
Λήφθηκαν τάχιστα μια σειρά από μέτρα που περιόρισαν ως ένα βαθμό τις ζημιές και ανακούφισαν τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους: αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή με επιχορήγηση μέρους αυτής, φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, παράταση στη λήξη επιταγών, μείωση επαγγελματικών ενοικίων, ταμείο εγγυοδοσίας, επιδότηση των επιτοκίων, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, πρόγραμμα SURE, ΕΣΠΑ αποτέλεσαν ασπίδα προστασίας για τις επιχειρήσεις που παλεύουν καθημερινά να κερδίσουν τη μάχη της επιβίωσης.
Αυτό μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε με ρεαλιστική αισιοδοξία την επόμενη μέρα. Έχω την πεποίθηση ότι, ακόμα και αν αυτή τη στιγμή, το μέλλον μπορεί να φαντάζει αβέβαιο για αρκετούς συμπολίτες μας, η κατάλληλη προεργασία από την πλευρά της Κυβέρνησης και η μεγάλη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης, θα μας επιτρέψει μια ομαλή και γρηγορότερη από το αναμενόμενο, επάνοδο στην κανονικότητα.
5. Στην οικονομία και ειδικά στον τουρισμό η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά παρακολουθούμε τις καίριες παρεμβάσεις σας με την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, που είναι και πρωταρχικός σας στόχος. Πιστεύεται ότι το όραμά σας θα γίνει πραγματικότητα;
Από την αρχή της θητείας μου, έθεσα ως στόχο την αξιοποίηση του ιαματικού μας πλούτου. Οι εν δυνάμει λουτροπόλεις της Φθιώτιδας, μπορούν να αποτελέσουν πυλώνα ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη, μέσα από τη σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
Ο Τουρισμός Υγείας αποτελεί μια μεγάλη ανεκμετάλλευτη ευκαιρία για τη Φθιώτιδα. Έχω αναπτύξει στενή συνεργασία με το Γραφείου του Πρωθυπουργού, με τους αρμόδιους Υπουργούς και το ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο να παρακολουθώ σε τακτική βάση και να συμβάλλω στην επίλυση όλων των πολεοδομικών, περιβαλλοντικών και αρχαιολογικών θεμάτων που εμποδίζουν την αξιοποίηση των πηγών, καθώς και στην αναγνώριση των ιαματικών πηγών από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού. Με βεβαιότητα μπορώ να πω, πως έχουν γίνει αρκετά και σημαντικά βήματα προόδου που μας οδηγούν πιο κοντά στην έναρξη των διαγωνισμών για την αξιοποίηση τους. Δρομολογήθηκαν δασικές διαφορές, συντάχθηκαν τα ΕΣΧΑΔΑ, αναγνωρίστηκαν ορισμένες πηγές, απλοποιήθηκαν οι επενδυτικές διαδικασίες με καίριες νομοθετήσεις.
Σαφέστατα απαιτούνται πολλά περισσότερα, όμως η Κυβέρνηση έχει δείξει δείγματα γραφής ότι μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για να καταστεί η Φθιώτιδα, η Ελλάδα, ως κορυφαίος προορισμός για τον Τουρισμό υγείας τεσσάρων εποχών.
Η αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου και η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο Τουρισμός Υγείας είναι πολύπλοκο και χρονοβόρο εγχείρημα, το οποίο μπορεί να μεταμορφώσει τις τοπικές οικονομίες και επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να κρατήσει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στον τόπο του, να αυξήσει κατακόρυφα τους οικονομικούς δείκτες. Συνεπάγεται επίσης νέες υποδομές, εκτεταμένη κατασκευαστική και μεταποιητική δραστηριότητα. Όταν η Τσεχία, με λιγότερες ιαματικές πηγές, έχει κατορθώσει να κυριαρχεί στον Ιαματικό Τουρισμό, φανταστείτε τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα, πόσο μάλλον η Φθιώτιδα που διαθέτει τη μεγαλύτερη πυκνότητα πηγών.
Με συντονισμένες ενέργειες λοιπόν, λύνοντας ένα - ένα όλα τα προβλήματα που μας κρατούσαν τόσα χρόνια μακριά από την πραγμάτωση αυτής της αναπτυξιακής διάστασης, μπορούμε να αναπτύξουμε τον Τουρισμό Υγείας στη Φθιώτιδα.
Να την ανάγουμε σε τόπο που θα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, σε εγκαταστάσεις σύγχρονων προδιαγραφών και θα συνδέει τις εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητές των πηγών με την τοπική μας γαστρονομία, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, την ψυχαγωγία.
Εμμένω στις ιαματικές πηγές, γιατί ειλικρινά πιστεύω βαθιά στη δυναμική τους, πιστεύω ότι μπορούν να ωθήσουν την Φθιώτιδα και την ευρύτερη περιοχή σε υψηλά ποσοστά ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση στη Μεσσηνίας με την επένδυση του Costa Navarino. Όπως συνηθίζω να λέω, είναι ένα προσωπικό στοίχημα με μόνο μία επιλογή, την επιτυχία.
6. Μετά την επενδυτική συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός», που αποτελεί σπουδαία επένδυση για τη χώρα, τι έπεται;
Η συμφωνία για τα Μεταλλεία Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στην οποία είχα την τιμή να είμαι εισηγητής, είναι μία μεγάλη επένδυση εθνικής σπουδαιότητας με πολυδιάστατα οφέλη, όπως είναι και ο Μητροπολιτικός Πόλος του Ελληνικού, τα δίκτυα φυσικού αερίου, τα περιφερειακά λιμάνια κ.α.
Η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις με σαφή προσανατολισμό προς το μέλλον, για να παράξει πλούτο και να δημιουργήσει καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας. Μεγάλες σαν αυτές που προανέφερα ή και με περιφερειακό χαρακτήρα, όπως το έργο της επέκτασης των δικτύων φυσικού αερίου που υλοποιείται και στην περιοχή μας. Η χώρας μας επανέρχεται δυναμικά στο δρόμο της συνέπειας λόγων και έργων, κινούμενη δυναμικά και μεθοδικά, γεγονός που διαφαίνεται και στις παγκόσμιες αγορές και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα. Εξίσου σημαντικό και κρίσιμο, είναι να διοχετεύσουμε τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους στους παραγωγικούς τομείς της χώρας, που θα αναδείξουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και θα δώσουν προστιθέμενη αξία στις πολιτικές που θα εφαρμοστούν. Μέσα σε αυτούς τους 20 μήνες διακυβέρνησης, νομοθετήσαμε ουσιαστικές ρυθμίσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας, ιδιαίτερα στις επενδυτικές διαδικασίες, ψηφιοποιήσαμε ένα μεγάλο κομμάτι της κρατικής λειτουργίας, μειώσαμε τη φορολογία και εισάγαμε φορολογικά κίνητρα σε υποψήφιους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν, να επιχειρήσουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων, όπως στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και στην Αφάντου της Ρόδου, προχωρούν επί Νέας Δημοκρατίας μετά από πολλά χρόνια που βάλτωναν στη γραφειοκρατία και στις πολιτικές βουλές του εκάστοτε Υπουργού. Προωθήσαμε δράσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στις υποδομές όπως η ηλεκτροκίνηση, η ολοκλήρωση του Ε65, η κατασκευή του ΒΟΑΚ. Βάλαμε μια τελεία σε αυτό τον φαύλο κύκλο που τελικά ζημίωνε τους ίδιους τους πολίτες.
Για να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά. Όπως εξήγησα και προηγουμένως, στοχεύω στην αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου τις Φθιώτιδας μέσω τέτοιων μεγάλων επενδύσεων και γι΄ αυτό επιμένω εξαιρετικά πολύ στη διευκόλυνση της υλοποίησής τους και κατ΄ επέκταση, στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που μας κρατά δεμένους πισθάγκωνα εδώ και δεκαετίες.
7. Κάποιες συνδέσεις για το φυσικό αέριο στην πόλη της Λαμίας έχουν γίνει, έχει βρεθεί ανάδοχος για την δημοπράτηση του έργου; Πότε αναμένεται να ξεκινήσει το φυσικό αέριο για την υπόλοιπη πόλη της Λαμίας; Ποια είναι η έως τώρα πορεία του;
Το 2015, ως Περιφερειακή Αρχή, παρουσιάσαμε την ιδέα για την επέκταση δίκτυο Φυσικού Αερίου στη Στερεά Ελλάδα στην Κομισιόν, εν μέσω κρίσης και αβεβαιότητας.
Ήταν η πρώτη μεγάλη παρέμβαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, την οποία θέσαμε τότε στην Επίτροπο των Περιφερειών και η οποία αποτελούσε χρόνια αίτημα των κατοίκων της Στερεάς που ήξεραν ότι ο κεντρικός αγωγός Φυσικού Αερίου διέρχεται από την περιοχή, όμως οι ίδιοι δεν μπορούσαν να συνδεθούν. Συντελέστηκε τεράστια προσπάθεια σε σχεδόν καθημερινή βάση, προκειμένου να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που συνεχώς βρίσκαμε μπροστά μας, την αδράνεια των προηγούμενων εποχών και τελικά, να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση του έργου επέκτασης των δικτύων Φυσικού Αερίου σε 6 πόλεις της Στερεάς Ελλάδας: τη Λαμία, την Άμφισσα, τη Θήβα, το Καρπενήσι, τη Λιβαδειά και τη Χαλκίδα.
Πλέον, αισθάνομαι περήφανος για την πορεία ενός έργου, μιας επένδυσης που ήδη έχει ξεκινήσει, με πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μείωση του ενεργειακού κόστους και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μείωση του κόστους θέρμανσης για τα νοικοκυριά.
Πρόκειται για έργο, για το οποίο έχει ήδη προκύψει ανάδοχος και στο αμέσως προσεχές διάστημα, εκατοντάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνδεθούν στο δίκτυο απολαμβάνοντας υψηλή ενεργειακή απόδοση σε συνδυασμό με χαμηλότερο κόστος. Το φυσικό αέριο θα συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία κάθε νοικοκυριού χωρίς τον περιορισμό στην κατανάλωση.
Θα παρέχει εξαιρετική ποιότητα θέρμανσης και ταυτόχρονα, θα περιορίσει την εκπομπή ρύπων. Είναι η πλέον ενδεικνυόμενη πράσινη μορφή ενέργειας στην οποία επιτέλους η Φθιώτιδα αποκτά πρόσβαση.
8. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας ως Βουλευτής; Οι προτεραιότητές σας για την περιοχή της Φθιώτιδας; Ποια θεωρείτε ότι είναι τα προβλήματα της Φθιώτιδας που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα;
Πιστεύω ακράδαντα ότι ο πρωτογενής τομέας, μαζί με τον Τουρισμό, θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας και να πρωτοστατήσουν στην ανάκαμψή της. Ακριβώς την ίδια θέση κατέχουν και στη Φθιώτιδα, μιας και που αποτελούν το θεμέλιο της τοπικής μας οικονομίας.
Δυστυχώς, η πρόσφατη και πρωτοφανής εμπειρία που διήλθε η χώρα μας, αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης, ανέδειξε όσο ποτέ τα κενά, και ως εκ τούτου, την ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε φυσικό πλούτο και εύφορη γη, τα οποία και πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα ελληνικά προϊόντα γίνονται ανάρπαστα στα ράφια του εξωτερικού!
Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, η οποία περνά απαραιτήτως μέσα από την κατασκευή σύγχρονων έργων υποδομής: λιμνοδεξαμενές, ταμιευτήρες, μικρά φράγματα, κλειστά αρδευτικά δίκτυα, αναδασμοί.
Εν έτη 2021, στη Φθιώτιδα για παράδειγμα, η πλειοψηφία των καλλιεργειών εξακολουθεί να αρδεύεται από ενεργοβόρες και επιζήμιες για το περιβάλλον, γεωτρήσεις, και με σημαντικές διαφορές στο κόστος παραγωγής από περιοχή σε περιοχή, που δημιουργούν σοβαρές ανισότητες στην αγορά.
Πρέπει άμεσα να συσταθεί ο κατάλληλος μηχανισμός για την ταχύτερη σύνταξη, ωρίμανση και αδειοδότηση των απαραίτητων μελετών, ώστε ακολούθως αυτές να ενταχθούν υλοποίησης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Έχουμε καθυστερήσει τα τελευταία χρόνια σε αυτό το πεδίο, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει μείνει πίσω στα αγροτικά έργα υποδομής.
Στο δεύτερο σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης, τον Τουρισμό, η Φθιώτιδα έχει να αντιμετωπίσει μια τεράστια πρόκληση: να μετατραπεί από περιοχή μετάβασης σε προορισμό. Δεν διεκδικώ την πρωτοτυπία της ιδέας αυτής, κρατώ όμως, και αναδεικνύω σε κάθε ευκαιρία, την ανάγκη να την κάνουμε πράξη χωρίς άλλη καθυστέρηση.
9. Μετά από τόσα χρόνια, το Ράλλυ Ακρόπολις, επιστρέφει στην Στερεά Ελλάδα, και μαζί με την Φθιώτιδα το διεκδικούν και άλλοι νομοί. Στην επιστολή σας στον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τονίζετε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να διεξαχθεί το Ράλλυ Ακρόπολις στη Στερεά Ελλάδα. Ως βουλευτής Φθιώτιδας, ποια θεωρείται ότι θα είναι τα οφέλη για την περιοχή μας; Πιστεύεται ότι υπάρχουν οι υποδομές;
Ως οπαδός του Ράλλυ Ακρόπολις πρωτίστως, και ως Βουλευτής, έθεσα από το 2019 το ζήτημα της επιστροφής του Rally Acropolis στην Ελλάδα, με κέντρο αγώνα τη Λαμία. Οι διαδρομές της Φθιώτιδας και της Στερεάς είναι χαραγμένες στις μνήμες όλων, θεατών και αθλητών σε όλο τον κόσμο, ως κορυφαίες και από τις πλέον συναρπαστικές του είδους και αυτό είναι το μεγαλύτερό μας πλεονέκτημα.
Επιπρόσθετα, διαθέτουμε τις απαραίτητες υποδομές για τη φιλοξενία ενός τέτοιου αθλητικού γεγονότος, όπως επίσης και το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό που θα πλαισιώσουν τη διοργάνωση και θα εξασφαλίσουν την επιτυχία της.
Παράλληλα, αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία ανάδειξης της Φθιώτιδας ως σημείο αναφοράς για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Τα οφέλη της φιλοξενίας μιας διοργάνωσης διεθνούς βεληνεκούς αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύπλευρα και με βάθος χρόνου.
Επισκέπτες και πιστοί φίλοι του αθλήματος θα επισκεφθούν τον τόπο μας ενισχύοντας την τοπική οικονομία, ενώ παράλληλα βλέμματα από όλο τον κόσμο θα δουν μέσω των ΜΜΕ τις ομορφιές της περιοχής δημιουργώντας έτσι και μια δυναμική τουριστικής ανάπτυξης.
Έχει γίνει η απαραίτητη και έγκαιρη προετοιμασία από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης και των αθλητικών σωματείων, η οποία με βεβαιότητα μπορεί να εγγυηθεί την άριστη διοργάνωση του Rally Acropolis, που όχι μόνο επιστρέφει στη χώρα μας, αλλά αποτελεί πλέον αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος WRC. Ευελπιστώ να έχουμε θετική έκβαση και θα απολαύσουμε ξανά τις σκονισμένες και συναρπαστικές διαδρομές της Φθιώτιδας!
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε το Σάββατο 10.03.2021 στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας "ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ" :
Comments